Tam gdzie dzień noc spotyka czyli rzecz o Sapmi
środa, 23 grudnia 2009
Sofia Jannok




09:56, biala_sowa1 , muzyka
Link Komentarze (1) »
środa, 16 grudnia 2009
Kultura i historia Laponii

Przy Katedrze Skandynawistyki UG organizowany jest kurs kultury
i historii Laponii.

Wszystkich zainteresowanych odsyłam na stronę HOVEEN
po dalsze informacje.

Europeana

Dzięki nowo powstałemu projektowi Europeana otrzymaliśmy dostęp do zbiorów europejskich instytucji kulturalnych w tym bibliotek
norweskich, gdzie zgromadzono całe mnóstwo informacji
o Laponii.
Książki udostępnione są w formie elektronicznej, głównie
po norwesku, choć zdarzają się również fragmenty angielskie.
W zbiorach również gramatyka języka lapońskiego.


Dostęp jest bezpłatny, wymaga jedynie założenia konta w serwisie.

Zapraszam

EUROPEANA
 

Joik


11:44, biala_sowa1 , muzyka
Link Dodaj komentarz »
Nils Gaup

Urodzony  12.04.1955 r w Kautokeino reżyser, aktor i scenarzysta



Filmografia

2008:  Kautokeino-opprøret

2005:  Deadline Torp

1999:  Misery Harbour

1996:  Tashunga - Gwiazda Północy   (Tashunga)

1994:  Byle nie utonąć   (Hodet over vannet)

1990:  Haakon Haakonsen

1987:  Tropiciel   (Ofelas)

Info za: Filmweb.pl

Klip zrealizowany dla Ann-Mari Andersen


11:32, biala_sowa1 , film
Link Dodaj komentarz »